Tekstgrootte
Wij werken aan wereldoriëntatie en vakgebieden in een onderlinge samenhang. De volgende vakgebieden staan daarbij centraal:
Aardrijkskunde (inclusief topografie)
Geschiedenis
Biologie
Natuurkunde
Techniek
Met wereldoriëntatie leren kinderen over de wereld, de natuur, de mens en de maatschappij, ver weg en dichtbij, nu, vroeger en later. Ook leren leerlingen om die kennis toe te passen in de praktijk door middel van techniek en vaardigheden. Wij gebruiken hiervoor de methode Faqta, een geïntegreerde methode voor wereldoriëntatie.
Vanuit deze visie willen we kinderen bij de wereldoriënterende vakken de ruimte geven om onderzoekend en ontdekkend te kunnen leren. Met de methode Faqta bieden we kinderen een programma aan vanuit de kerndoelen en interesse. Binnen het thema bespreken we ‘wat weten we al’, ‘wat willen we weten’ en ‘wat hebben we geleerd’. Zo behandelen we de stof met behulp van ICT-middelen en de 21ste -eeuwse vaardigheden. Als afsluiting vindt er een presentatie, toneelstuk, werkstuk of andere presentatievorm plaats. Iedere jaar vinden er twee schoolbrede thema’s plaats waar de groepen 1-8 aan meewerken.
De overige thema’s van Faqta worden door de leerkracht gekozen, al dan niet samen met de kinderen. We zoeken hierbij zoveel mogelijk naar een samenhang met andere vakgebieden. We kijken hierbij ook naar de tijd van het jaar, de beleving in de groep en maatschappelijke thema’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werken over WOII in groep 8, of over het klimaat.
Het thema wordt in de klas zichtbaar gemaakt. Vooraf, om het thema in te leiden, maar ook tijdens het thema. Er is een aantrekkelijke en uitdagende hoek of digitale omgeving rond het thema.